Skip to main content

bioloog

geboren: 29 oktober 1948 ('s-Hertogenbosch)
overleden: 14 maart 2024 (Atlanta)

Frans de Waal heeft zijn jeugd doorgebracht in Waalwijk. In 1952 kwam het gezin De Waal vanuit 's-Hertogenbosch naar Waalwijk, waar Frans tot 1966 gewoond heeft. Hij ging eerst naar de Petrusschool, de middelbareschooltijd bracht hij door op het Dr. Mollercollege. Met zijn HBS-b-diploma op zak koos hij voor een studie biologie: eerst aan de universiteit van Nijmegen, daarna in Groningen en in 1977 promoveerde hij in Utrecht.

Zijn loopbaan als onderzoeker begon hij in 1975 in Burgers Dierenpark in Arnhem met een contract voor een 6 jaar durend onderzoek. In 1981 vervolgde hij zijn wetenschappelijke carrière in de Verenigde Staten.
Ook schreef hij een groot aantal boeken. De wereldwijde interesse in onder andere dierlijke samenwerking is voor een belangrijk deel voortgevloeid uit één van zijn vroegere werken: "Chimpansee Politiek". Dit boek werd in 1994 door de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse parlement, Newt Gingrich, aanbevolen aan nieuwkomers. Het boek zou hen helpen de politieke spelletjes sneller te doorzien. Nog steeds staat het boek hoog in de lijst van best gelezen boeken van congresleden, een unieke positie voor een populairwetenschappelijk werk.

Met zijn studie naar het gedrag van apen houdt hij de mens een spiegel voor. Zijn vergelijkingen tussen menselijk en dierlijk gedrag hebben hem wereldberoemd gemaakt. In 2007 nam hij dan ook een prominente plaats in op de Time Magazine's Top 100 van de meest invloedrijke kunstenaars, wetenschappers politici, schrijvers e.d. van de wereld.
Inmiddels is hij al heel wat jaren als hoogleraar psychologie verbonden aan de Emory University in Atlanta en directeur van het Living Links Center van het Yerkes National Primate Research Center. Zijn vlot geschreven boeken zijn bestsellers en hij wordt overal ter wereld uitgenodigd voor lezingen. Zo was hij in 2011 nog even terug op het Dr. Mollercollege voor de lezing ‘Moraliteit zonder God. Van Aap tot Mens’.
In 2013 ontving Frans de Waal een eredoctoraat van de Universiteit van Utrecht. Per 1 september van dat jaar werd hij benoemd tot universiteitshoogleraar bij de Universiteit Utrecht.

Frans is Waalwijk nog niet helemaal vergeten "Ik kom er soms nog. Ik heb een broer, Wim, die er nu woont."