huizennamen
Ik geef mijn naam een huis
Ik geef een huis mijn naam
Vertrouwen komt er thuis
En blijft niet buiten staan
Ik geef mijn huis een naam
Ik schrijf het boven de deur
En schroef het langs het raam
Het geeft mijn huis de kleur
Krek wè’k zeggen wou
Krek wè’k wou nou
Hier word ik oud
Mijn huis van goud.
over huizennamen
De nieuwsgierigheid werd gewekt door het mysterieuze 'Compa Nanzi' op een huis in de Grotestraat. Wat betekent dat? En waarom heet een huis zo? Vanaf dat moment begonnen ook andere huizennamen op te vallen en bleken er her en der nog wel meer namen te zijn waarvan de oorsprong zeker niet voor de hand lag. We gingen op pad, belden aan en gingen op zoek naar de verhalen achter de namen.
Arbolado
Groenewoudlaan
De naam van dit huis is niet door de huidige bewoner geplaatst. Voorzover hij weet zou het Spaans zijn voor 'boszicht', wat gezien de nabijheid van aardig wat bos niet onlogisch zou zijn. Een snelle blik in het woordenboek leert dat het 'bebost' betekent, waarschijnlijk verwijzend naar het uitzicht dat hier ten tijde van het bouwen van het huis geweest is.
Il Calzo
Wilhelminastraat
Canna Canora
Acaciastraat
Dit huis werd gebouwd in opdracht van de heer Wilmont, jarenlang muziekdocent op het Dr. Mollercollege. De naam die hij op zijn huis zette betekent letterlijk 'wuivend riet' en verwijst naar een muziekstuk dat veel voor hem betekende. Welk stuk het precies geweest is is bij de huidige bewoonster helaas niet bekend.
Compa Nanzi
Grotestraat
La coquille
Groenewoudlaan
Bij het zoeken naar een naam voor hun huis hebben de bewoners zich laten inspireren door de streek in Frankrijk waar ze graag kwamen en waar coquilles een alom aanwezige en geliefde lekkernij waren. Met een klein beetje fantasie had de lage, lange vorm van het huis ook wel iets weg van het schelpdiertje.
Eikenhorst
Gelrelaan
Hebbes!
Burg. Smeelelaan
De huidige bewoner groeide op schuin tegenover dit huis en had al vroeg het idee 'als er een huis is dat ik later zou willen bewonen dan is het dát huis'. In eerste instantie belandde hij nog in een nieuwbouwwoning, waar zijn vrouw echter niet kon aarden. Door omstandigheden kregen ze de mogelijkheid om dit huis te kopen. "Ik liep door dit huis als de mevrouw in de reclamespot van het energiebedrijf: ik wil het! ik wil het!" vertelt de bewoonster. Bij het zetten van de handtekening dachten ze beiden hetzelfde: hebbes!
De naam, door de bewoner zelf gefabriceerd, valt niet direct op: hij staat linksboven de voordeur.
't Gezeit
Jan Sluytersstraat
't Heike
Antoniusstraat
't Huukske
Besoyensestraat
Klein Sonnenburgh
Mr. Van Coothstraat
De Loint
Ambrosiusweg
Maniky
Brabantlaan
Mivalo
Floris V-laan
'Het huis met het fietsje', en die mysterieuze aanduiding 'mivalo'. De vorige bewoners hebben deze naam op het huis aangebracht als herinnering aan een vorige bewoonster: Mieke van Loon. Ze had indertijd de naam nogal op de centen te zijn. Het verhaal ging dat als haar man thuis kwam van het werk met z'n salaris zij al met haar fiets klaarstond om het geld meteen naar de bank te brengen.
Op de website van Ben Hartman zijn een geluidsbestand en de tekst van het liedje 'Het fietske van Mie van Loon' te vinden. Niet duidelijk is of het hier over dezelfde Mie(ke) gaat.
Obrigado
Eerste Zeine
Olpoda
Mr. Van Coothstraat
Rolanda
Professor Keesomweg
Namen van de kinderen zijn vaak een inspiratiebron bij het verzinnen van een huisnaam. Ook in dit geval: een zoon die Roland heet en dochter met de naam Alanda, een naam voor het huis was snel bedacht.
Eind 2014 kwamen er nieuwe bewoners in dit huis, de naam werd door hen verwijderd. Zij hebben de naam teruggebracht naar de originele bewoonster.
Rose Cottage
Burgemeester De van der Schuerenstraat
Sonnevanck
Mr. Van Coothstraat
Tirelire
Willaertpark
Villa Johanna
Mr. Van Coothstraat
Villa Kakelbont
Mr. Van Coothstraat
Voor anker
Ds. Louwe Kooymanslaan
De naam van dit huis heeft een vorige bewoner kado gekregen van zijn dochters. Hij was de in Wolluk bekende groentenman Klijn, voor de meeste mensen indertijd (jaren 50-60) bekend als 'de bananenjood'. Hij had jarenlang een groentenwinkel in de Stationsstraat en stond met zijn dochters ook met een kraam op de markt. Na zijn pensioen ging hij in dit huis wonen en genieten van zijn oude dag: hij ging 'voor anker'. Het echtpaar dat het huis later overnam had een voorliefde voor varen en liet de naam dan ook met plezier op het huis staan.
In 2021 werd het huis opnieuw verkocht en verdween de naam van de gevel.