Skip to main content

straattaalplaatjes & -praatjes

De straat heeft een eigen taal
de straat spreekt in beelden
wegpraten en -roepen
richt zich tot ons allemaal

wetteloos, zonder structuur
ongeregeld op paal en muur
geeft de straat boodschappen door
communiceert onverstoord.

over straattaalplaatjes & -praatjes

Wandelend of fietsend door en langs Wollukse straten, wegen en dreven valt mijn oog op uitingen in woord en beeld. Dit varieert van hedendaagse graffiti tot obscure objecten en van vreemde stickers tot rare teksten. Van alles wat maar genoeg opvalt maak ik een opname met mijn eenvoudige smartphone. Ik schrijf daar een verhaaltje bij op een associatieve manier. Ik noem dit 'straattaalplaatjes & -praatjes'.

RKS motor ultras

Pools voetbalgeweld. “Supportersclub”. Hooligans. Die wil je niet tegenkomen. Zeker niet de man met de zeis. Die heeft ie niet om het grasveld te maaien.
Locatie: Grotestraat (december 2015)

Falubaz

Mijn Pools is niet zo goed. Maar ik denk dat we hier te maken hebben met een motorspeedwayclub. Hier in den lande lang zo populair niet meer, maar elders nog publiekstrekkers. Misschien dat de Polen het weer interessant kunnen gaan maken hier.
Locatie: Grotestraat (december 2015)

Cluj Napoca

Supportersclub van een Roemeense voetbalvereniging uit de 2e liga. Ze staan 8ste momenteel en hebben zojuist gewonnen van Chindia Targoviste met 2-1. Veel vuurwerk in de fotogalerij van de supporters. Die vuisten zeggen genoeg.
Locatie: Grotestraat (december 2015)

Konnektid

Een soort bemiddelingssite waar je een docent kunt vinden die bij je in de buurt woont. Sympathiek idee. De wereld beter maken door in je eigen buurt te beginnen. Leren van je buren. Waarom ver zoeken als het dichtbij is?
Locatie: Grotestraat (december 2015)

Home2crew

Hip-Hop usem Baselbiet. Op facebook. Beetje sprookjesachtige letters in wit met luguber rood als bloed. Zwitserland kan ook hiphoppen. Zou je niet denken hè. Die keurige mensen.
Locatie: Stationsstraat (oktober 2015)

DHOT 3

En toen was er niets meer. Hij heeft er een aantal weken gestaan. Op de achtermuur van de spuiterij. Zie elders dhot en dhot2. Gelukkig hebben we dus de foto nog. Nu is het weer een saaie grijze muur aan de Winterdijk.
(oktober 2015)

Darm

Darm. Of worm. Vorm. Ik weet het niet. Witte gaatjes en zwarte gaatjes. Een sierlijke vorm, natuurlijk. Natuurlijk een grote worm. Een vorm van een worm. Of darm. Warm. Een warme vorm. Natuurlijk.
Locatie: Hooisteeg (oktober 2015)

Diazand

Diazandbruno. Het is dus Diaz en Bruno. 2 gastjes die plaatjes draaien. Volle agenda. Mooie sticker. De ‘D’ en de ‘B’ vormen zo een mooi duo. Zullen die gastjes misschien ook wel zijn. Niet mijn muziek. Maar ik hoef er ook niet heen.
Locatie: Wilhelminastraat (oktober 2015)

Eisenhower

Eisenhowerband is een rockbandje dat inmiddels niet meer bestaat. Een ronkende, licht theatrale machine van gitaargeweld en vocale acrobatiek. Mooie woorden van Eric Corton. Maar ze hadden er genoeg van.
Locatie: Grotestraat (december 2015)

Meuk 2

Meuk kennen we inmiddels wat langer. Meuk Show FNR ? Wat zou ie nou bedoelen ? Op een wit geverfd plaatje waarbij de rand van de muur is meegenomen. Twee strookjes groen onkruid. De schaduw maakt het stilleven af.
(november 2015)

Meuk

Met deze sticker weet ik geen raad. Ik weet ook niet precies wat er staat. Meuk? Neuk? “Neuk” zou een mooie aansporing zijn voor iedereen. Ik had er dan wel een uitroepteken achter gezet, Neuk! Klinkt toch wat dwingender. Gebiedende wijs. Maar het lijkt me toch meer een ‘M’. En dan lijkt mij er ‘Meuk’ te staan. Met een paar oogjes en een mondje. Dat maakt het weer grappiger. Meuk is rotzooi. Maar check de touragenda want ze maken ook muziek. Meukmuziek.
Locatie: Thorbeckelaan (maart 2015)

Acse

Deze container met graffiti staat er al een eeuwigheid. Misschien is de spuiter inmiddels een keurige huisvader geworden. Misschien ook niet. Acse. Dat haal ik er uit. Zegt me niets. Het is een soort standaard graffiti. Tekst met zwarte lijnen en schaduwranden, sterren. Een duivels staartje, Acse.
Locatie: Taxandriaweg (november 2015)

Skere heren

Bandje blutte mannen. Progressieve hiphop met Nederlandstalige teksten. Het album heet “Gebakken Peren”. Skeer is straattaal voor blut. Mooie naam, bekt goed. Lekkere muziek, als je er van houdt. Je bestaat als je op een sticker staat.
Locatie; Wilhelminastraat (oktober 2015)

Resistance

Groen of blauw? Hoor je bij de kikkers of bij de smurfen? Een reality-game. Je speelt het buiten net als we vroeger “kobboike” speelden. Maar nu met je telefoon. Blauw, dan ben je van hier en groen komt van out there ofwel wij tegen de aliens. Red de mensheid. Druk maar op het knopje.
Locatie: Wilhelminastraat (oktober 2015)

Muur

M + I en Y + S. Nee, geen wiskundige formules maar prille liefdes. Mark + Inge? Yvette + Sjoerd? Mees + Ineke? Youri + Sarah? Max + Isabelle? Yacintha + Skipper? Matthijs + Imke? Yesse + Svetlana? Of misschien Mehmed + Immaculada? Yari + Sue-Ellen? Wellicht Myrthe + Inocencio? Yolanthe + Salvador? Wie zal het zeggen, wie wil het weten? Muren hebben oren maar zeggen niets.
Locatie: garagepleintje Mr. Kappeyne van de Copellostraat (oktober 2015)

Noot

Als op de lagere school. Basisschool heet dat tegenwoordig. Zo mooi mogelijk ‘noot’ schrijven. En er eentje bij tekenen. Dat op een sticker zetten en inleveren bij de juf. Een 8 en een aai over de bol. Op naar ‘Mies’.
Locatie: Wilhelminastraat (oktober 2015)

Ruimteschip

De plee van café Spits. Slechte foto. Maar dat is meestal het geval met UFO’s. Niet Vastgesteld Vliegend Voorwerp. NVVV. Een ruimteschip dus. Ook moeilijk te lezen waar die vandaan komt. Misschien wel uit Roep.
Locatie: Grotestraat (november 2015)

Vogel

Af en toe zit er een rare vogel tussen. Deze kan ik ook niet thuis brengen. Het hoeft er geen te zijn. Maar de driehoekjes associëren naar vogelbekjes. Het kan gewoon een motiefje van een trui zijn. Toch zie ik een vogel. Een rare.
(november 2015)

Omleiding

Is het een grapje van een bordenmaker of een nieuw wapen in de strijd tegen overgewicht? Ik hoef het niet te weten, maar van mij mogen ze het landsbreed uitrollen op tal van plekken waar gelopen, gefietst of anderszins bewogen moet worden.
(september 2015)

STB

Set top box, bachelor in de Heilige theologie, ondersteuning opleiding bataljon, Scandinavian Tourist Board, (die van Schotland ook), Simply The Best, kan nog wel even doorgaan. Maar zou het niet een naam van iemand uit de buurt zijn. Ik heb STB veel voorbij zien komen. Stefan ter Brugge? Sjoerd ten Besten? Simon Thomas Benjamin? Wie zal het zeggen?
Locatie: Eerste Zeine (november 2015)

Xinix

Nee, natuurlijk zie je nix met zo’n bordje voor je hoofd. Geef je je jongerencentrum een naam mee die lekker klinkt of moet het een betekenis hebben. In Nieuwendijk zijn ze er in geslaagd om deze zaken niet te combineren. Het bekt lekker, ik zie er niets in maar ze draaien wel een leuk programma!
Locatie: Wilhelminastrat (juni 2015)

Outside innovation

Buiteninnovatie is iets nieuws buiten. Van bootcamp tot koken in de buitenlucht, van lekker vies thuiskomen……feestje tot en met het verbouwen van De Leest. Outside innovation doet het allemaal. Of deed. Ach, niets nieuws onder de zon.
Locatie: Wilhelminastraat (oktober 2015)

V

V. Vormplatform. Site met mooie foto’s. Raad ik aan. Bonte verzameling van uiteenlopende categorieën. En ik denk dat er meer dan genoeg op staan die je mooi zult vinden.
(juni 2015)

Octagon

In de wiskunde heet een achthoek een octagon en is een veelhoek met acht zijden en acht hoeken. Deze is nog eens verdeeld in 34 gelijke driehoekjes waarvan er 4 afwijken in kleur of stand. Het heeft wel iets van een diamant. Met een ronde rand. Briljant.
(juni 2015)

Ghoul

Is Ghoul de tekenaar of de naam van het hondje wat op de wc om hulp vraagt. In het kader van stervensbegeleiding. Kill me. Ghoul betekent lijkenpikker. Wat opvalt is de totaal andere manier van graffiti. Dit is tekenen naar de waarneming. Ik denk met stift. Niet gespoten. Dit valt op.
Locatie: Halvezolenpad (november 2015)

Prijs!

Zo ziet een moderne lantaarnpaal er uit anno 2015. En dat is Prijs ! in de Stationsstraat. Een hele nieuwe stickercultuur in beeld gebracht. Veel zwart/wit, een enkel kleurtje. Underground.
Locatie: Stationsstraat (november 2015)

Falus

Falus is een skateboardwinkel in Utrecht. Ook verkopen ze natuurlijk gadgets enzo. Een falus is een piemel en een skateboard heeft er wel iets van weg. De associatie met de uitgemergelde vogelkop zegt me niets. Awesome bullshit. Hippe cultuur hebben die skaters.
Locatie: Stationsstraat (november 2015)

Escaping doll

Niet geënsceneerd. Hoe gruwelijk kan de wilde natuur zijn. Wil de pop er uit of komt ze even kijken. Ik weet het niet. Ik heb me er niet mee bemoeid en heb de natuur zijn gang laten gaan.
Locatie: Halvezolenpad (november 2015)

Mokum

Mokum. En wie zei dat? Nuff dus. Nuff said. Genoeg gezegd. Stop asking me. Kledinglijn uit de hoofdstad. T-shirts, petjes, gadgets enzovoorts. Hip. Uitdagende teksten. Dat zijn we gewend uit Amsterdam. Genoeg gezegd, dat zijn we niet gewend van Amsterdammers.
(juni 2015)

Lookapony

Dit is geen pony. Dit is Lookapony. Bandje uit Eindhoven. Trashy Garage. Zoiets als de pony op deze sticker. Een vals hondje met een lange wrat en doorzichtige oren. Lekker smerig, als hun muziek. Verwachte doorbraak? 2015.
(juni 2015)

Jac special

Vage sticker. Ik dacht “Jac special”. Maar het is “Jac serical”. 3518 M. Serical vertaalt google als serical. Klinkt meer als iets wat vaker voorkomt. Terwijl de “Jac special” toch enigszins meer lijkt te beloven.
(juni 2015)

Ich

“Ich liebe aus Berlin”. Dat is weer eens iets anders dan “Ich bin ein Berliner”. Of is het ‘ Ich liebe “Aus Berlin”? Opzwepende muziek komt uit Berlijn. Techno. Ik hou wel van Berlijn. Er gebeurt altijd wat. En dan kom je vanzelf bij: “Ich bin ein Berliner”. Feesten in Tilburg.
Locatie: Wilhelminastraat (juni 2015)