watertoren

een watertoren
is geen toren van water
maar hij staat er

tussen villa's
en in landelijk groen
wat staat die daar te doen

uit te kijken
de wacht te houden
tot ooit de gouden

tijden aan zullen breken
een slimme projectontwikkelaar
heeft zijn mooie plannetjes al klaar

over watertoren

Al ruim 110 jaar staat ie daar, aan de Kloosterweg, iedereen kent 'm. En toch, als je 100 mensen vraagt naar monumenten in Wolluk zal de watertoren op weinig lijstjes staan. Toegegeven, er zullen weinig architectuurprijzen mee gewonnen zijn en ook aan de binnenkant valt eigenlijk bar weinig te beleven, maar hij maakt wel degelijk een prominent en herkenbaar deel uit van het Wollukse straatbeeld. En dus speciale aandacht voor uw watertoren!

  • Home
  • speciaal
  • watertoren

De watertoren is gebouwd in 1901 en op 10 december van dat jaar in gebruik genomen. Waalwijk was daarmee de zesde gemeente in Noord-Brabant met een eigen watertoren. De Waalwijkse toren was eigendom van het waterleidingbedrijf “De Langstraat”. De toren heeft een hoogte van 34 meter en een waterreservoir van 200 m³.

Het ontwerp voor de toren is van aannemersbedrijf Visser en Smit, “ontwerpers en uitvoerders van drinkwaterleidingen”, zoals hun visitekaartje vermeldt. Het bureau hield kantoor in Oud-Beierland en Papendrecht en ontwierp talloze watertorens, waaronder die van Leerdam en Doorn. De toren van Oud-Beierland uit 1902 lijkt als twee druppels water op die van Waalwijk.

De toren was oorspronkelijk van baksteen, met een houten reservoir. In 1961 is de toren verbouwd en in zijn geheel met beton bekleed.