Wollukskes

Een kijk op Waalwijk,
Verhalen en ervaringen
Van duin tot dijk
En verder dan er overheen

Vertellen van het leven
Tussen dorp en stad
En over tafellakens
Vol verwachtingen

En veel te kleine servetjes
Want dat is niet netjes
En dat is te uitgesproken
Daarom ben ik daar ingedoken

Maar hoe mooi ook
Zo onverwacht
Wonderlijke anekdotes
Geschiedenis wordt geschreven.

over wollukskes

Elke week schrijft Joep een stukske. Over Wolluk. Een Wollukske.

  • Home
  • cultuur
  • wollukskes

Hogedrukpan

Artikel 1 uit de Grondwet is niet voor niks artikel 1: het is ‘de moeder van alle andere artikelen’. Discriminatie op basis van godsdienst, geslacht, ras of wat dan ook niet toestaan is een soort conditio sine qua non voor het functioneren van de maatschappij. GroenLinksaf in de Waalwijkse gemeenteraad wilde de tekst op de een of andere manier zichtbaar maken in het stadhuis, om zo wat olie op de golven te gooien van de talloze oververhitte discussies in het land. Die poging keerde als een boemerang terug in het gezicht van raadslid Dilek Odabasi. Geen olie op de golven maar olie op het vuur was het van haar voorstel.

Burgemeester Kleijngeld, die als voorzitter van de raad een zo neutraal mogelijke positie in dient te nemen, vond het eerst een prima plan. Maar ook hij zag de storm van kritiek uit de gemeenteraad niet aankomen. Andere partijen vonden alle 23 artikelen even belangrijk. Twijfelden aan het effect van zo’n actie. Zelfs het getob over Monsieur Cannibale in De Efteling werd erbij gehaald.

Lees meer

RWB-terrein

Het wil maar niet echt lukken met vluchtelingen en Waalwijk. Het ene na het andere mooie plan om hen in de stad te ontvangen sneuvelt.

Eerst wilde Waalwijk een grote groep statushouders – vluchtelingen die weten dat ze in Nederland mogen blijven - een echt huis bieden. Goed voor de doorstroming vanuit de asielzoekerscentra, goed voor het om goedkope arbeidskrachten schreeuwende Bol.com en goed voor het humeur van de Waalwijkers, omdat die dan niet en masse te hoop hoeven te lopen tegen een asielzoekerscentrum. Het ging niet door omdat zoveel creativiteit niet past in de starre provinciale bureaucratie; Den Bosch eist dat iedere Brabantse gemeente op een gelijke manier zijn steentje bijdraagt.

Lees meer