Skip to main content

correspondente / schrijfster

geboren: 16 september 1973 (Waalwijk)

Renate groeit op in De Hoef en heeft al van jongs af aan een passie voor sport. Vanuit haar slaapkamerraam hoort ze wedstrijden van RKC, ze zit zelf op hockey en met name haar oma weet haar voor sport te interesseren. 'Ik werkte bij bakker Van Herpt. Daar maakte ik onder andere de bakkerij schoon, samen met de moeder van Eric Gouda. Ik weet ook nog dat Rini van Bracht ooit bij ons thuis kwam. Geen idee waarom, maar ik vond het allemaal wel interessant.'

Na 4 jaar op de Walewyc-mavo gezeten te hebben gaat Renate nog twee jaar naar het Dr. Mollercollege. Ze herinnert zich met name meneer Groffen, haar docent Nederlands die een grote stimulans is geweest om verder te gaan in de journalistiek.
Na het Moller volgt ze de Academie voor de Journalistiek in Tilburg en komt daarna bij RTL Sport als verslaggeefster in dienst. Ze werkt vanaf 1997 als redacteur en eindredacteur voor programma’s als VPRO’s Sportpaleis de Jong en Holland Sport, Studio Spaan van de VARA en is daarnaast freelance schrijfster. Renate woont vanaf 2003 tot en met begin 2011 in Italië waar ze onder andere werkzaam is als freelance correspondent voor Sport1, de NOS, Wieler Revue en Langs de Lijn. 

Ze is vaste columniste van AD Sportwereld, medewerkster van het literaire wielertijdschrijft De Muur en schrijft als freelancer voor de VIVA. In de zomer van 2011 is ze tafeldame van Mart Smeets bij de Avondetappe van de NOS. Renate vindt sport een opera d’arte: een voorstelling als het leven zelf waarin het draait over winst, verlies, trots, schoonheid, corruptie, vreugde en verdriet.

Tegenwoordig woont ze in Heusden en ze komt nog maar af en toe in Waalwijk (winkelen bij Van Dijk, eten bij de Italiaan). 'Mijn vriend is schoenontwerper, die komt er eigenlijk vaker dan ik!'