Skip to main content

gitarist

geboren: 1947 (Soerabaya)

Het gezin de Queljoe vertrok in 1951 naar Nederland. Na eerst op een aantal plaatsen in de provincie Zeeland te hebben gewoond, onder andere in Vlissingen en Middelburg, vestigde het gezin zich uiteindelijk in Waalwijk.
De rij van bands waarin Rudy speelde is eindeloos, Johnny & The Blue Jeans, Little Jimmy & The Sharks, The Javelins, Beat Five en Group 69, het latere Dragonfly. Vooral met deze laatstgenoemde band, waar ook zijn in 1983 overleden broer Tonny deel van uitmaakte, waren ze hun tijd vér vooruit.
Hun uiterlijk speelde een belangrijke rol. Met hun beschilderde gezichten liepen zij jaren voor op het latere handelsmerk van de band Kiss.

Na zijn Dragonfly periode wordt Rudy in 1970 de vervanger van Jan Akkerman in de band Brainbox. Na het gebrek aan succes gaat de groep in 1972 uit elkaar. In de jaren hierna wordt een aantal keren geprobeerd de band nieuw leven in te blazen. Steeds met Rudy als één van de gitaristen. In 2011 verschijnt er zelfs weer een studioalbum: 'The 3rd Flood'.

Na het uiteenvallen van Brainbox gaat Rudy onverdroten verder met musiceren in bands als Chain of Fools, Foot Switch, Harry Muskee Band, Vitesse en Massada. In 1980 schrijft hij samen met de zanger van Massada, Johnny Manuhutu, tekst en muziek van het nummer Sajang é. Een nummer speciaal opgenomen voor een televisiespecial van de NOVIB. In de videoclip van het nummer zingen de echtgenote en 2 kinderen van Rudy mee in het gelegenheidskoor. Het werd meteen ook de állergrootste hit van de band. Sajang é stond 3 weken lang op nummer 1 in álle Nederlandse hitparades en ook in onze buurlanden werd het een groot succes. Ze ontvingen een gouden plaat voor de verkoop van méér dan 100.000 singles. Bijzonder ook omdat tot op de dag van vandaag nog nooit een Maleis nummer de eerste plaats bezette in de Nederlandse hitparades.

Met de band Massada is Rudy nog regelmatig te vinden op de Nederlandse poppodia. In zijn spel wordt hij sterk beïnvloed door de Molukse cultuur en zegt daar zelf over: "Het Moluks zijn en de rock bepalen mijn stijl".