Skip to main content

schrijver

geboren: 17 april 1955 (Geleen)

In 1961 kwam het gezin Van Loon in Waalwijk wonen. Samen met één oudere en één jongere broer groeide hij op in de Gemma Frisiusstraat.
De kleine Paul was dol op lezen en vooral op griezelboeken, maar hij hield ook van tekenen en gitaarspelen. Vanwege zijn liefde voor tekenen ging hij een opleiding tot illustrator volgen aan de Kunstacademie in Den Bosch.
Een tekening die hij in 1977 maakte betekende dan ook een onverwachte verandering. Paul vroeg zich af wat er nou precies aan de hand was op die tekening en verzon er een verhaaltje bij. Zijn eerste verhaal, de schrijver was geboren.
Er volgden meer verhalen die ook gepubliceerd werden op de kinderpagina van het Brabants Dagblad. Daarnaast schreef hij ook verhalen voor tijdschriften zoals Donald Duck, Ezelsoor en Okki en Taptoe.

In 1983 verscheen zijn eerste boek. Sindsdien schreef hij er 100. Voor tien titels ontving hij de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het grootste deel van zijn talrijke boeken hebben te maken met horror. Zelf spreekt hij liever van "grumorverhalen" een combinatie van griezel- en gekke verhalen.
In 2007 ontving hij de eremedaille van de Kinderjury en in 2008 werd hij geridderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Zijn allerbekendste boeken zijn die over Dolfje Weerwolfje en de reeks De Griezelbus, waarvan ook een musical en een film zijn zijn gemaakt.

Paul is ook zijn gitaar trouw gebleven, want hij geeft door het hele land muzikale voorlezingen samen met zijn band: Paul van Loon & Ander Gespuis.
In 2011 opent de Efteling een openluchttheater, het Raveleijn, waar raven ruyters zullen zijn. Het verhaal daarachter en het boek daarover zijn door Paul geschreven.

Samen met zijn vrouw en dochter woont hij al jaren in Drunen.