Skip to main content

politicus

geboren: 21 november 1947 (Sprang-Capelle)

Dick werd geboren in de Molenstraat in Sprang- Capelle. Zijn vader was een Sprangse, zijn moeder kwam uit Groede (Zeeuws-Vlaanderen). De lagere school volgde hij in Sprang, daarna ging hij naar het WIllem van Oranjecollege in Waalwijk. Het gezin was toen inmiddels ook verhuisd naar Waalwijk; ze woonden onder andere op het Distelplein en het Van Anrooypark.
In Sprang was Dick korte tijd lid van de verkenners van de Jan de Rooijgroep in Waalwijk was hij lid van de schaakclub. Vakantiewerk deed hij vaak bij de leerlooierij van Mombers.

Na de HBS studeerde hij tot 1969 aan de Christelijke Juliana van Stolberg Kweekschool voor onderwijzers in Gorinchem, waar hij in 1970 ook in het huwelijk trad.
Meteen na de Kweekschool kreeg hij een baan als onderwijzer bij de Protestant-Christelijke Oranjeschool aan het Oranjeplein in Waalwijk waar hij tot 1981 bleef. Ook zijn vrouw heeft jaren les gegeven op de Oranjeschool en samen kregen ze 2 kinderen.

In 1981 werd hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA, maar na de val van het kabinet-Van Agt II volgden in 1982 verkiezingen waarna hij voor een periode van 4 jaar terugkeerde naar het onderwijs in Waalwijk.
In 1986 werd hij weer lid van de Tweede Kamer wat hij voor een lange periode van 16 jaar zou blijven. In die tijd speelde hij een belangrijke rol bij de discussies over de vorming van stadsprovincies en als lobbyist rond burgemeesterbenoemingen.
Ook als onderwijsspecialist en woordvoerder van het binnenlands bestuur nam hij een voorname plaats in. Hij was ook een samenbindende figuur die zeer hechtte aan persoonlijke contacten.

Sinds 2003 bekleedde hij in een aantal gemeenten de functie van waarnemend burgemeester. Van mei tot december 2003 in Vlist, vanaf november 2003 voor een periode van 11 maanden wegens ziekte van de burgemeester in Schoonhoven,van oktober 2004 tot mei 2005 in Bergen op Zoom, van december 2005 tot oktober 2010 weer in Schoonhoven, van mei 2011 tot einde 2012 in Maasdriel en van maart tot september 2013 weer in Bergen op Zoom.

Al sinds 1993 versterkt hij de redactie van het partijblad 'Locaal Bestuur' en bekleedt hij ook nog een aantal nevenfuncties. Zo is hij onder andere lid van de Raad van Advies P&O Services Groep en lid van Commissarissen van bouwbedrijf 'Roosdom Tijhuis Rijssen' BV.
Dick en zijn vrouw wonen nog steeds in Waalwijk.