Skip to main content

muzikant

geboren: 13 april 1971 (Den Haag)

Voor velen beter bekend onder zijn artiestennaam Valensia. Hij groeide op in Waalwijk, bezocht hier de Michaël Mavo en het Dr. Mollercollege, maar bracht als kind ook veel tijd door in Spanje waar zijn ouders een strandhuis hadden.
Daar trad hij toen hij 7 jaar oud was op het strand al op voor publiek. Op deze jonge leeftijd schreef hij ook zijn eerste composities.

In 1979 kreeg hij al een platencontract aangeboden maar dit werd door zijn ouders afgehouden.
In 1992 is Valensia voor het eerst te horen voor het grote publiek. Op het debuutalbum van Ami Winston staan twee nummers van zijn hand waarop hij bijna alle instrumenten bespeelt. Ook zingt hij de achtergrondkoortjes in.
Op twee demo's van de hardrockgroep Vengeance treedt hij op als toetsenist. Deze door Erwin Musper geproduceerde demo's verschijnen pas veel later op de afscheidscompilatie van Vengeance.
In 1993 speelt Valensia een gitaarsolo in op het debuutalbum van voormalig Vengeance-zanger Ian Parry. Valensia heeft dan zelf ook al een platendeal en later dat jaar brengt hij zijn eerste wapenfeit uit. Het epische nummer Gaia word door Frits Spits opgemerkt en met zijn hulp bereikt het nummer de top van de Nederlandse hitlijsten. Valensia ontvangt van Stichting Conamus de Zilveren Harp. In 1994 verschijnen er vier singles van Valensia. Het nummer The Sun bereikt een plek in de tipparade. Het debuutalbum Valensia waarop onder andere zijn tante Emmy Verhey viool speelt, verkoopt goed.
De single Gaia doet het intussen ook internationaal zeer goed: er worden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht, waarvan veel in Zuidoost-Azië.

Daarna wordt het stil rond hem. Hij maakt nog wel albums maar geen enkele haalt de hitlijsten in Nederland. Inmiddels woont hij in Spanje.
Hoewel we op muzikaal gebied in Nederland niks meer van hem horen is hij in Japan nog steeds redelijk succesvol.