Skip to main content

acteur/schilder

geboren: 24 april 1940 (Haarlem)

Nederlands schilder en acteur. Bergman speelde in de serie Floris de rol van de fakir Sindala, de mysterieuze kompaan uit India van Floris van Rosemondt (gespeeld door Rutger Hauer). Aanvankelijk zou zijn rol even groot zijn als die van Hauer, het script van Gerard Soeteman heette dan ook Floris en de Fakir. Volgens professionals was Bergman duidelijk de betere acteur, maar het was vooral Rutger Hauer die alle aandacht kreeg.<br />De geruchten dat dat mede oorzaak zou zijn van de diepe depressie waarin hij daarna belandde heeft hij zelf altijd naar het land der fabelen verwezen.

Na zijn rol in Floris speelde hij nog een bijrol in de in Nederland opgenomen Amerikaanse speelfilm The Little Ark (1972) van James Clark, maar sindsdien is hij niet meer actief als acteur.
Als schilder is Bergman met zijn landschappen bekend geworden. Aan de Rietveld-academie volgde Jos Bergman een vijf-jarige opleiding. Aanvankelijk schilderde hij heel abstracte dingen, maar toen, naar eigen zeggen, de geest zijn werk had gedaan wilde hij absoluut op de knieën. Hij ontwikkelde een eigen stijl, met invloeden uit het vroege impressionisme van schilders als Manet en ging onder invloed van het modeltekenen 'naar de natuur' landschappen schilderen. Met als bijzonderheid dat hij altijd op locatie werkt, 'en plein air' zoals dat heet.

Lange tijd wilde Bergman niet over het verleden praten en weigerde hij categorisch om interviews te geven. Totdat redacteur Paul Versteegen van TV Gelderland hem in 1999 benaderde met de vraag of hij aan een documentaire over Floris wilde meewerken. In de documentaire De Ridder en de Fakir blikt Bergman terug op zijn periode als Sindala en toont hij zijn schilderijen.