Skip to main content

Waalwijk in, Waalwijk uit

Waalwijk in, Waalwijk uit
Langs de plaatsnaamborden
In de bebouwde kom
En dan weer daar buiten

Waar kom je vandaan
En waar ga je heen
Wat zie je en wat zag je
En terug naar vijftig

over Waalwijk in Waalwijk uit

Hoogeindse Rondweg

In

Je komt van de A 59, de Maasroute, vanuit het oosten. De eerste afslag Waalwijk. Waalwijk-Oost. Wij zeggen Baardwijk of Borruk. Of je komt van de Valkenvoortweg vanuit de polder. Heusden, Heesbeen of Doeveren aangedaan. Misschien bij de Maas geweest. In ieder geval kom je Waalwijk vanuit het oosten binnen en rijd je over het Hoogeinde een beetje naar beneden.

Uit

Je kunt 2 kanten op; de A 59 richting westen of de polder in richting de Maas of de gemeente Heusden. Populaire bestemming vroeger was café het Snoekske, naar de speeltuin.

In

En dan verplaatst de gemeente de borden. De bebouwde kom wordt ingekort, het buitengebied vergroot. Zou daar iets achter zitten? Maar goed, je rijdt nu Waalwijk “op” en rechtdoor heb je een fraai kommetje waar je een rondje kan rijden of je auto kunt parkeren. Het Hoogeinde.

Uit

Je rijdt nu Waalwijk uit, naar beneden, richting de lage landen. Letterlijk dus. Het zand stopt hier en wordt klei. De polder in of de snelweg op. Aan jou de keus.


Drunenseweg

In

Komende vanuit Drunen is dit een van de weinige toegangswegen vanuit het oosten. Het Drongelens Kanaal steek je over, rechts passeer je Eikendonk en scholengemeenschap De Overlaat en daarna voetbalclub W.S.C.. Links zie je P.S.V. de Paardenvriend, surfvijver Waalwijk en zwembad Olympia.

Uit

Je bent nu op weg naar de gemeente Heusden met als eerste plaats, Drunen. Melk kopen bij de Kern of naar de Drunense afgraving?


Wielstraat

In

Je rijdt tegen de Galgenwiel aan, rechts met de bocht mee de Burgemeester Smeelelaan in. Door de wijk met veel grote en vrijstaande huizen een mooie binnenkomst. Uit het zuiden. De Roestelberg, de Kaatsheuvelse ijsbaan? (Voorheen was het restaurant ‘het’ Galgenwiel genaamd maar door tussenkomst van de dialectgroep is het aangepast en heet het ‘de’ Galgenwiel).

Uit

Je verlaat Waalwijk naar het zuiden, de Loonse en Drunense Duinen of gewoon naar de Kets. Je gaat in ieder geval door het Hoekske en wie weet, misschien wel naar de Efteling.


Vooreinde

In

Laatste kans om Waalwijk binnen te rijden vanaf de A 59, de Maasroute. Niet voor vrachtverkeer overigens. De enige kans als je afslag centrum aan de westzijde van de gemeente bent vergeten. Tevens de afrit voor mensen die richting de polder willen. Die gaan aan het einde linksaf.
Je rijdt het Vooreinde in, een typisch laatste straatje van de stad. Naast de oude Van Harenfabriek.

Uit

Er staat een bord ‘einde bebouwde kom Waalwijk’. En dat klopt, maar je kunt hier Waalwijk niet verlaten. De oprit naar de Maasroute is al jaren gesloten. Als je naar het oosten wilde kon je deze kant op. Een bord met nostalgie dus. Het oosten oprijden blijft mogelijk vanaf de Taxandriaweg.


Sluisweg

In

Je komt van de Maas. Het Drongelense Veer genomen over de Maas vanuit Altena, “de Klaai”. Of je bent over de Zomerdijk langs de Maas gereden, over de sluis. Langs café Het Baarsje rijd je industriegebied Haven binnen.

Uit

Je verlaat de bebouwde kom noordwaarts naar de Maas. Je gaat linksaf naar de pont over het Canadese bruggetje of rechtdoor de sluis over, de Zomerdijk op richting het Stukske, bij het Gemaal. In de zomer is de Zomerdijk op zijn mooist. Op een zonnige dag rijd je door een schaduwrijke tunnel van bomen.