Skip to main content

staatssecretaris

geboren: 16 december 1961 (Waalwijk)

Annette Nijs werd geboren als jonste dochter van advocaat Nijs uit de Burgemeester Moonenlaan. In juli 2002 werd zij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het Kabinet-Balkenende I en Kabinet-Balkenende II. Met haar onorthodoxe aanpak en stevige uitspraken werd Annette Nijs als staatssecretaris van Onderwijs in korte tijd een bekend maar ook onbemind gezicht in de landelijke media.

Haar carrière kwam vroegtijdig ten einde na een interview met het tijdschrift Nieuwe Revu. Nijs deed in dit interview een aantal stevige uitspraken over ‘haar’ minister Maria van der Hoeven en haar bewind op Onderwijs. De excuses van Nijs kwamen te laat. Daags na het verschijnen van dit interview, op 9 juni 2004, moest ze het veld ruimen.

Op 7 juni 2005 kwam Nijs in de VVD fractie van de Tweede Kamer in plaats van Laetitia Griffith die wethouder werd in Amsterdam. In 2006 werd Nijs algemeen directeur van het nieuwe Europe China Institute van Nyenrode Business Universiteit.
Annette Nijs is 'Executive Director Global Initiative van de China Europe International Business School (CEIBS) in Shanghai sinds oktober 2008.
Op 1 oktober 2009 kwam haar boek uit, getiteld 'China met andere ogen'.