Skip to main content

filmrecensent

geboren: 6 maart 1959 (Waalwijk)

Mioch bracht zijn lagere schooltijd door op de Oranjeschool in Waalwijk. Toen het gezin later naar Amsterdam verhuisde vond hij, tijdens zijn middelbare schooltijd, een baantje bij de ziekenomroep van het Sint Lucas ziekenhuis. Daar maakte hij een cultuurprogramma wat al snel toegespitst werd op zijn hobby, film.
Die hobby krijgt een wat serieuzere vorm als zijn buurman, die een bioscoop bezit, hem meeneemt naar het filmfestival in Cannes. Hij krijgt van de ziekenhuisomroep een bandrecorder mee en hij maakt wat impressies. Als hij er dan achter komt dat hij de enige aanwezige nederlandse radiojournalist is meldt hij zich aan als verslaggever van 'Dutch Radio' en op die manier weet hij een aantal grote namen te strikken voor een praatje zoals oa Mel Gibson en Jack Nicholson.
Terug in Nederland lukt het hem de opnames te verkopen aan de NCRV. Het geld wat hij daarvoor krijgt gebruikt hij om andere festivals te bezoeken.

Hij raakt ook gefascineerd door artistiek Nederland en hij weet de excentrieke Mathilde Willink te bewegen tot een interview. Naar later blijkt op de avond voor haar zelfmoord. Na haar overlijden wordt dit uitgezonden door de VPRO.
Film blijft de rode draad in zijn carriére. Na Veronica film, wat later verder gaat als Film & Video, komt Mioch met Film & Sterren waarin hij behalve filmsterren ook 'gewone' sterren interviewt. In dit programma laat hij ook een wat persoonlijkere kant van zichzelf zien.

Naast presenteren is René ook actief als producent. Hij produceert onder meer RTL Film, DVD Today en NPS Cultura Film. Daarnaast start hij in 1993 de Rembrandt Awards, een publieksprijs voor film en later ook voor dvd en internet. Dat hij in het buitenland erkenning krijgt voor zijn werk blijkt in 2006 als hij toetreedt tot The International Academy of Television Arts & Sciences. Samen met dit illustere gezelschap beslist René over de verdeling van de jaarlijkse internationale Emmy Awards.