Skip to main content

schilder/kunstenaar

geboren: 21 augustus 1883 (Waalwijk)
overleden: 11 juli 1967 (Waalwijk)

Vader Dorus van Delft was naast portretfotograaf en eigenaar van een fotoatelier een verdienstelijk directeur van de gemeentelijke 'Teekenschool' in de Stationsstraat alwaar Theo en zijn eveneens artistiek begaafde broer Jan hun eerste tekenopleiding kregen. <br />Na hun vaders overlijden in 1903 zetten zij samen het fotoatelier voort en in 1923 nam hun assistent A. Oudkerk de zaak over.
Ondertussen volgde Theo lessen aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten en nam op zondag privélessen bij de Bossche kunstschilder Piet Slager, schilder van landschappen en bloemstillevens. Om ook het boetseren en beeldhouwen onder de knie te krijgen ging hij op privébasis in de leer bij de Wageningse beeldhouwer August Falise. Zo werd hij expert in verschillende disciplines.

In de periode van 1909 tot 1944 gaf hij les op diverse scholen waaronder de 'Teekenschool', waarvan hij van 1918 tot 1944 directeur was en de R.K. HBS, het latere Dr. Mollercollege. Als kunstenaar ging hij volledig zijn eigen weg en ontplooide zich als een kunstenaar van formaat. De vele werken die hij heeft nagelaten houden zijn herinnering nog steeds levend en hebben zijn geboorteplaats zeker landelijk prestige bezorgd. Muurschilderingen van zijn hand zijn nog te zien in de trouwzaal van het oude gemeentehuis aan het Raadhuisplein en in de schoenfabriek van Van Haren.