Skip to main content

Sjoerd en Hans

Dit stukje gaat over politiek… Nu niet meteen wegzappen please! Ik ga u niet lastigvallen met het referendum dat niemand snapt en daarom alleen al onzin is. Ook niet met mijn mening over vluchtelingen, milieu en al wat dies meer zij. Daar zit niemand op te wachten. En het helpt toch niet in het huidige klimaat waarin iedereen maar wat roept en niemand luistert. Ik wil het hebben over twee politici met Wollukse roots die de afgelopen week het landelijke nieuws haalden.

Allereerst over Sjoerd Potters, oud VVD-wethouder en al weer enige jaren actief in de Tweede Kamer. Van hem kwam het voorstel de pgb-gelden voortaan via gemeenten of zorgverzekeraars uit te betalen. Weet u nog, de grote problemen omdat de Sociale Verzekeringsbank die miljarden met een houtje-touwtje-computersysteem moest verstrekken? Chaos en paniek waren het gevolg. Mensen die zo’n persoonsgebonden budget nodig hadden, kregen het niet of te laat, en nog steeds zijn er grote problemen. En dat moet maar eens afgelopen zijn, vindt ‘onze’ Sjoerd. Het is een beetje flauw om dat te zien als een aanval op PvdA-staatssecretaris Van Rijn, de man die gaat over de pgb’s. Ik denk dat Van Rijn stiekem blij is dat hem een opening wordt geboden om uit het pgb-moeras te komen. Martin, ga eens op zoek naar alternatieve betalingswijzen, zegt Sjoerd. De rest van de Kamer denkt mee: zelfs de Rabobank passeert de revue als mogelijke betrouwbare uitbetaler! Ze gaan er uitkomen daar in Den Haag, dankzij Sjoerd.

En dan was er nog Hans, die deze week in het nieuws kwam. Hans Brekelmans welteverstaan, wethouder voor Lokaal Belang. Hij mocht op Radio 1 uitleggen hoe Waalwijk het goede voorbeeld geeft als het gaat om de integratie van vluchtelingen. Hans kan het niet laten te benadrukken dat het een aanpak is samen met Heusden en Loon op Zand. Hij wil zijn collega’s daar niet voor het hoofd stoten, maar ere wie ere toekomt Hans! Ze vragen niet voor niets jou om naar Hilversum te komen!

Waalwijk zet niet in op de opname van vluchtelingen via een azc of noodopvang, maar wil een meer dan gemiddelde bijdrage leveren aan de vestiging van vluchtelingen die mogen blijven. Hoe? Door ze te laten werken in de logistiek, hét paradepaardje van Waalwijk. Alleen bij Bol.com komen er duizend nieuwe banen bij, dus dat moet lukken, zegt hij. En door te mogen werken gaat de integratie van nieuwkomers het snelst. "Pikken ze dan geen banen in van andere Waalwijkers", vroeg de journaliste van de radio. "Nee", zei Hans, "want als wij werklozen oproepen om zich via Baanbrekers om te laten scholen voor logistiek werk, laten zij het afweten. Dus dan moet het maar anders…"

Hans maakt dus van de nood een deugd. En voorkomt tevens op een slimme manier heibel in de samenleving. Geen azc-plan waartegen het volk met varkenskoppen en andere wapens in het geweer kan komen. Nee, de nieuwkomers moeten zo snel en stil mogelijk gewone Waalwijkers worden. En bijdragen aan onze economie in plaats van geld kosten. Het enige dat ik tegen zijn redenering in kan brengen is dat Waalwijk wel erg gemakkelijk meelift met gemeenten waar wel varkenskoppen aan bomen hangen; die mogen de kastanjes uit het vuur halen dat in Waalwijk niet eens een kans krijgt te ontbranden. Andere gemeenten mogen het vuile werk opknappen en Waalwijk maakt goede sier!

Het zij maar zo. Een professor die er verstand van heeft bleef in hetzelfde programma bezig Hans met complimenten te overladen. Waalwijk geeft het goede voorbeeld!

Wat Sjoerd en Hans gemeen hebben? Pragmatisme, buiten de lijntjes durven denken. Zit dat misschien in ons Wollukse bloed? Zijn we door buiten de schoenendoos te denken ontstegen aan de teloorgang van de schoen- en leerindustrie? Gaan we zo ook ons verpauperende centrum redden? En RKC misschien? Zijn er nog meer Sjoerden en Hansen onder ons? Laten zij zich melden!

Joep Trommelen   9 maart 2016