Skip to main content

Over bomen

Hij zit weer in de plastic zak, mijn kunstkerstboom. Weer voor een jaartje weggeborgen in mijn schuur. De ballen, piek en slinger op hun beurt liggen weer in hun doos in de kast in mijn slaapzaal. En de Hummel-beeldjes van Jozef, Maria, het kindje Jezus, een herder en een ezel, ooit het trotse bezit van mijn moeder, zijn weer veilig ingepakt in bolletjesplastic.

Veilig ingepakt in bolletjesplastic, dat zou ik ook wel willen zijn. Too much exposure, die feestdagen. Ongemak en onrust in het hoofd. Ondanks het lekkere eten en drinken en de gastvrijheid alom. Het afbreken van de boom was daarom zeker zo’n groot feest als het opbouwen ervan. Alles is weer normaal.

Wat heet normaal? Deze week fietsen er kinderen onder begeleiding van Kaatsheuvel naar het speciaal onderwijs in Waalwijk, omdat ze dan langs de vluchtelingen moeten die in recreatiepark Droomgaard verblijven. Officieel omdat die kinderen behoefte hebben aan structuur en zo’n verandering in hun route slecht voor hen zou kunnen zijn. Nu heb ik zelf een kind in het speciaal onderwijs en die zou geen enkel probleem hebben met dat tochtje. Dus ik heb zo mijn twijfels over de werkelijke achtergronden van deze 'beveiliging'.

Maar goed, het is lastig beoordelen hoe oprecht de zorgen over die kinderen zijn. Misschien had het protest van hun ouders meer te maken met het nog niet zo lang geleden schrappen van het leerlingenvervoer dan met de angst voor vreemdelingen. Ik weet het niet. Ik verbaas me in het totaal verziekte ‘debat’ over de vluchtelingen nergens meer over. Ik weet alleen dat de verkeerde mensen de zwarte piet krijgen toegespeeld. Niet dat ik de zwarte-pietendiscussie weer op wil starten, nee, dat zeker niet...

Gelukkig hebben we nog Sjaak Koolen. Die ‘voorspelde’ in zijn eerste zaterdagcolumn van het nieuwe jaar in het Brabants Dagblad dat de gemeente Loon op Zand nog deze maand vluchtelingen in Droomgaard tegen fietsende schoolkinderen gaat beschermen. Hij poneerde in die column een rijtje voorspellingen voor het komende jaar, met een knipoog naar het harde nieuws. Dat zorgde voor een glimlach op mijn gezicht. Dankjewel Sjaak. Ik voorspel op mijn beurt dat Loon op Zand over een week of wat besluit de beveiliging van die kinderen op te heffen wegens gebrek aan incidenten. Wedden?

Ik was eigenlijk van plan in mijn stukjes op dit podium voorlopig even niks meer te schrijven over vluchtelingen, maar mijn vingers gingen op het toetsenbord als vanzelf naar de letters die hiervoor staan. De boom die hierover de laatste maanden is opgezet, mag wat mij betreft ook terug in zijn eigen zak. Zodat we allemaal weer wat afkoelen en tot bezinning komen. Maar dat zal wel niet gebeuren...

Joep Trommelen   5 januari 2016