Skip to main content

Blue Monday

Blue Monday, de derde maandag van het jaar heet de meest naargeestige van het jaar te zijn. Vooral in Engeland, maar daar hebben ze sowieso meer naar weer. Tien jaar geleden kenden wij Blue Monday nog niet, alleen de gelijknamige hit van New Order uit het begin van de jaren tachtig. Maar Blue Monday is bezig aan een Valentijnsdag-achtige opmars.

Het is vooral een koude maandag dit keer. Eindelijk legt de winter de wereld in rust, zodat die op adem kan komen. En blue is vooral de lucht. Een prachtige dag eigenlijk. Ik geniet van het uitzicht uit mijn raam. De wereld staat stil.

De dag verloopt wonderlijk. Ik krijg te maken met vier vrouwen, allen zogeheten exen. Zo hoort het ook op deze tegenhanger van Valentijnsdag, denk ik aan het eind van een lange dag.

De eerste zegt dat het haar allemaal te veel is op dit moment, ze zit ziek thuis. Voor de goede orde: ik geloof niet dat dat door mij komt, maar je weet maar nooit. Ze heeft rust nodig, gaat die vinden zegt ze, en dan wordt ze een beter en sterker mens. Mooie woorden. We drinken koffie en ik beloof snel terug te komen.

De tweede komt bij mij op visite. Ik ken haar al dertig jaar. Haar wordt het wel vaker te veel en dan gaat het goed mis. Maar nu gaat het goed, al een tijdje en dat is mooi. Ik kook voor haar en we wandelen: over de Winterdijk, door het bevroren wandelpark, langs het lege Mollercollege, onze oude school. Praten over vroeger en nu. ’s Avonds breng ik haar naar de trein naar de grote stad. Ze lacht bij het afscheid, had een leuke dag. Mooi.

De derde wil afspreken, appt ze. Maar zij is mij te veel. Ik brand me telkens aan haar vuur én aan haar ijs. En dat moet maar eens afgelopen zijn. Dat is eigenlijk mijn enige voornemen voor het nieuwe jaar. Ik vind mezelf best een beetje dapper. Een anti-Valentijn. Ook hier mag de winter alles stopzetten.

De vierde vrouw laat me nog even wachten. Ik geloof dat ik dat ooit verdiend heb. Maar misschien is dat onzin. Ze laat nog weten of ze vrijdag kan afspreken. Ik wacht graag. Ruik ik hier de lente?

Dan speelt New Order in mijn hoofd: "How does it feel, to treat me like you do? When you lay your hands upon me, and tell me who you are?"
Zing ik dat voor hen, of zij voor mij?

Joep Trommelen   19 januari 2016