Skip to main content

Het kolkte en woei

Deze week had ik voor het eerst het echte lentegevoel, toen de zon ineens écht weer eens in mijn nek brandde terwijl ik buiten zat. Er gebeurt veel, alsof alles tegelijk aan het uitbotten is, soms in een tempo waarin elke controle zoek lijkt. Verbeeld ik me het, of gaan de dingen in de lente écht sneller en feller dan in de maanden daarvoor?

De zon straalde zaterdag gul door het glas-in-loodplafond in de oude entreehal van Van Haren, waar ik als suppoost mensen mocht ontvangen die daar de muurschilderingen van Theo en Theo Janszoon van Delft kwamen bewonderen. Zo’n tachtig mensen maakten het mee en het zit er dik in dat er nog een paar middagen volgen waarin het Huis van Waalwijk en FabriekNL samen de deuren aan het Hoogeinde openzetten. Houd de media in de gaten als u het zaterdag om wat voor reden dan ook gemist hebt.

De leukste anekdote van de week hoorde ik tijdens mijn gids- en gastheerwerk in de Van Haren-hal. FabriekNL, de handel in zeer exclusief geprijsde vintage meubels die nu zetelt in de oude schoenfabriek, heeft vorig jaar een bijzondere klant over de vloer gehad. Terwijl Robbie Williams op Pinkpop stond te zingen ging zijn vrouw even in Bork meubels shoppen voor hun nieuwe huis. En wij maar denken dat hier nooit iets gebeurt!

Het kolkte en woei in Wolluk. Modezaak Veraa, deel van het dna van het Waalwijkse centrum, ging failliet. Er kwam een internetactie tegen de bouwplannen in de buurt van het Hoefsvengebied. Er komen waarschijnlijk geen Polen naar Samarja. Nieuwe restaurants openden hun deuren. RKC won maandagavond met dichtgeknepen billen van Oss en is nu van de laatste plaats in de Jupiler League af; voor sommige supporters haast net zo belangrijk als een periodetitel. Remco Oversier, directeur van ‘ons’ RKC, is om de club te redden bereid die te verkopen, zei hij tegen mij in mijn radioprogramma op Langstraat FM. Toe maar! Een nieuwe lente, een nieuw geluid…

Zelfs mijn fiets deed mee aan al dat lentegeweld: mijn net geplakte voorband knalde met het geluid van vuurwerk uit elkaar terwijl ik een paar meter verderop aan de Palm zat!

Maar het nieuws dat het meest bij de lente past is toch wel dat Eneco en de gemeente het aantal zonnepanelen op de voormalige vuilstort in de polder wil verdrievoudigen. Daar gaat de zon pas echt van schijnen!

Joep Trommelen   13 april 2016