Skip to main content

RWB-terrein

Het wil maar niet echt lukken met vluchtelingen en Waalwijk. Het ene na het andere mooie plan om hen in de stad te ontvangen sneuvelt.

Eerst wilde Waalwijk een grote groep statushouders – vluchtelingen die weten dat ze in Nederland mogen blijven - een echt huis bieden. Goed voor de doorstroming vanuit de asielzoekerscentra, goed voor het om goedkope arbeidskrachten schreeuwende Bol.com en goed voor het humeur van de Waalwijkers, omdat die dan niet en masse te hoop hoeven te lopen tegen een asielzoekerscentrum. Het ging niet door omdat zoveel creativiteit niet past in de starre provinciale bureaucratie; Den Bosch eist dat iedere Brabantse gemeente op een gelijke manier zijn steentje bijdraagt.

En nu gaat het RWB-plan ook al niet door! Op het oude RWB-voetbalterrein, op genoeg afstand van het volk om een volksopstand te voorkomen, zouden vierhonderd vluchtelingen een jaar lang in tenten kunnen wonen. Tenten die langzaam door een soort vakantiehuisjes zouden worden vervangen, die na het vertrek van de vluchtelingen zijn te gebruiken voor wat in de volksmond een Polencampus heet. De gemeente praat al met projectontwikkelaars die daar wel brood in zien.

Alweer een slim plan! Maar helaas… het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers heeft niet genoeg vluchtelingen meer! De deal met Erdogan heeft de stroom vanuit het oosten dusdanig opgedroogd dat van de apocalyptische voorspellingen over een niet te stuiten vloed vooralsnog weinig over is.

De oppositie in de gemeenteraad voelt er weinig voor om het RWB-plan nu meteen maar om te toveren in een plan voor alleen een Polencampus. Laten we pas op de plaats maken en goed overdenken wat we willen met arbeidsmigranten, stellen ze. Een goede zaak, want hun huisvesting zomaar overlaten aan ‘de markt’ kan weleens tot brokken leiden. Wie zit er te wachten op een afgelegen trailerpark annex Polengetto? Nu er geen twee vliegen meer in één klap kunnen worden gevangen moeten de raadsleden zich eerst maar eens afvragen of één vlieg wel genoeg is. Wie weet heeft het COA over een jaar opeens weer wél genoeg vluchtelingen.

Het moet toch een keer gaan lukken, vluchtelingen in Waalwijk!

Joep Trommelen   5 juli 2016