Skip to main content

RWB-terrein

Vierhonderd vluchtelingen in een soort Heumensoord op het voormalige RWB-terrein. Een tijdelijke opvang. Met daarna ‘arbeidsmigranten’ in de noodgebouwen. Dat is wat er is overgebleven van het ambitieuze plan van het Waalwijkse gemeentebestuur om bovengemiddeld veel statushouders (erkende vluchtelingen) op te nemen en zodoende twee vliegen in één klap te slaan: bijdragen aan de oh zo gewenste doorstroming vanuit azc’s én het beschikbaar krijgen van werknemers voor bol.com en andere logistieke bedrijven die de komende jaren om duizenden mensen verlegen zitten. Nederlanders willen dat werk niet doen, constateerde wethouder Hans Brekelmans eerder, dus dit zou een prachtige oplossing zijn voor meerdere problemen ineen. Maar helaas, tussen droom en daad staan wetten en praktische bezwaren.

Maar de onorthodoxe insteek van de gemeente was voor provincie en de Centrale Opvang Asielzoekers een brug te ver. Waalwijk liep te ver voor de troepen uit. Iedereen moet op gelijke basis bijdragen aan de opvang van vluchtelingen, is nog steeds het uitgangspunt. Uitzonderingen passen niet in de sjablonen die op hoger niveau worden geschetst. Ook al lijken ze het ei van Columbus.

Het zou ook te mooi zijn geweest. Gezien de stroperigheid waarmee van Brussel tot in het provinciehuis in Den Bosch wordt beslist – misschien kunnen we beter zeggen: niet beslist – over de opvang van vluchtelingen, verbaast het eigenlijk niet dat Brekelmans bakzeil heeft moeten halen, ook al kreeg het Waalwijkse initiatief veel lof. Maar buiten de kaders denken valt niet mee voor bestuurders, al zeggen ze dat telkens weer vooral wél te willen doen.

Al te veel weerstand roept het plan voor het voormalige RWB-terrein vooralsnog niet op. Dat is dan wel weer winst voor Waalwijk. Na alle beschamende ‘protesten’ in den lande doet mij dat opgelucht ademhalen. Want bij de opvang van vluchtelingen gaat het om mensen helpen, niet om mensen weren. En als daar problemen bij ontstaan, en die ontstaan er wel degelijk, komen die pas in tweede instantie aan de orde om op te lossen. Ooit stond Nederland bekend om zo’n open en tolerante mentaliteit. Kan die ooit weer terugkeren? Te beginnen op het oude RWB-terrein?

Joep Trommelen   24 mei 2016