Skip to main content

zanger.producer

geboren: 3 juli 1954 ('s-Hertogenbosch)

De ouders van Willem van Schijndel zijn geen Waalwijkers. Ze komen oorspronkelijk uit Esch en wonen de eerste jaren nadat ze getrouwd zijn in Udenhout. In 1959 krijgt Willems vader een baan in Waalwijk en ze verhuizen naar de Van Berckenrodelaan. Willem gaat eerst naar de Sint Jozefschool in Besoijen, de middelbareschooltijd brengt hij door op de Michaël-mavo. Hij herinnert zich onder andere zijn leraar Frans, de heer Baeten. "Meneer Baeten is nu mijn achterbuurman, een geweldige leraar. Een hele aardige man, altijd met ’n echte smile. Ik zie hem nog regelmatig, met smile. Alsof de tijd is stil blijven staan."

Gevraagd naar zijn vrijetijdsbesteding in zijn jeugdjaren hoeft Willem niet lang na te denken. "Muziek, muziek, spelen met ouwe radio’s op zolder, alles draaide om muziek. En nog steeds. Op de radio luisterde ik naar “Veronica 192 goed idee” en Radio Arwimo, daar begon het mee. Ik bouwde m’n eigen radio’s, maar ook illegale FM zendertjes."

Op de lagere school is Willem lid van een knapenkoor, als hij 7 jaar is krijgt hij een zangdiploma. Rond zijn 14e begint hij als dj. "Ik ging liedjes ontdekken en vooral beoordelen. Wat later had ik ‘n eigen drive-in show (Disco Team 70) en ging ik steeds meer ideeën uitwerken en later ook zelf liedjes opnemen in studio’s." Rond zijn 17e ontstaan twee passies: motorcrossen en zingen. "Ik ben een tijdje lid geweest van het koor La Jeunesse uit Kaatsheuvel."

Na eerdere bijbaantjes bij bakker De Louw in de Besoyensestraat en bij Citroën-garage Zanddonk van de gebroeders Joep en Jos Mulders gaat hij begin jaren 70 werken in platenzaak Frans de Kok in Den Bosch. Zijn chef is Clemens van Bracht. De relatie is van dien aard dat Van Schijndel zijn baas wil laten delen in het plan een carnavalssingle te maken. Van Bracht doet mee en samen vormen ze 'De Deurzakkers'. 
Willem van Schijndel slaagt erin om de lokale carnavalsvereniging De Kikvorschen voor zijn plan te winnen én de complete lokale voetbalploeg FC Den Bosch. Ook Jan Vis van Visco Produkties krijgt hij enthousiast over het idee en onder productionele leiding van Ad Kraamer wordt ´Zak es lekker door´ op de band gezet. Hun eerste carnavalskraker en een landelijke top 10 hit is geboren.
Kort daarop wordt hij plugger en later ontdekt hij onder andere de Hermes House Band (I will survive) en Guus Meeuwis, waarvan hij ook manager wordt. Tevens richt hij zijn eigen zeer veelzijdige bureau op, Willem van Schijndel Music & Entertainment BV.

Op 13 december 2014 werd door burgemeester Kleijngeld aan Clemens van Bracht en Willem van Schijndel de Erespeld van de gemeente Waalwijk toegekend ter ere van het 40-jarig bestaan van het zangduo De Deurzakkers en de bijzondere verdiensten voor de gemeenschap van Waalwijk.

Willem van Schijndel is altijd in Waalwijk blijven wonen: Savornin Lohmanpark, Johan Wagenaarstraat, Mechelenstraat en sinds 1996 in de Woeringenlaan.
"Prachtige omgeving en alles binnen handbereik. Ik heb 25 jaar in Hilversum gewerkt en reed dagelijks op en neer, vaak ook op zaterdag. Maar steeds als ik weer thuiskwam in Waalwijk dacht ik (en nog steeds): hier zit ik goed!"