Skip to main content

Tot zaterdag!

It giet aon! Oftewel, in goed Wolluks: ut got deur!!! Aanstaande zaterdag is de entreehal van de oude Van Haren schoenfabriek aan het Hoogeinde open voor publiek. Dat kan dan de prachtige muurschilderingen bewonderen die Theo van Delft, geholpen door zijn neef Theo van Delft Jansz. in de Tweede Wereldoorlog maakte over de leer- en schoenindustrie in Waalwijk.

Een paar weken terug opperde ik op deze plaats om die hal open te stellen voor mensen die in het Huis van Waalwijk de expositie van schilderijen van drie generaties Van Delft gaan zien. Die muurschilderingen vormen namelijk in mijn ogen de Waalwijkse ‘Panorama Mesdag’. En als de schilderijen van Theo, Jan en Theo Jansz. te zien zijn in het oude Krophollergebouw, zou het een ongelooflijk gemiste kans zijn als die muurschilderingen van Van Haren achter gesloten deuren bleven. De hal kent ook nog een uniek glas-in-loodplafond dat als het zonnetje zaterdagmiddag wil schijnen voor een ronduit betoverend effect zorgt.

Voor mij persoonlijk betekent dit ook dat een stukje schrijven dus soms wél iets uit kan maken, maar dat terzijde. Allereerst lof voor FabriekNL, het bedrijf dat vanuit de oude Van Harenfabriek handelt in ‘vintage’ meubels en de hal voor deze bijzondere gelegenheid openstelt. Ook de inspanningen van het Kunstencentrum Waalwijk en de mensen van het Huis van Waalwijk moeten hier vernoemd worden. En niet in de laatste plaats al die mensen die mijn stukje hebben gelezen en door hun enthousiaste reacties hebben gezorgd dat kwartjes gingen vallen en de zaak ging rollen.

Bezoekers van de expo in het Huis van Waalwijk kunnen daar bij een video van de hal intekenen voor een bezoekje aan het Hoogeinde, maar los daarvan mag iedereen die dat wil natuurlijk gewoon naar binnen. De deur staat open tussen 13 en 17 uur. Omdat een en ander in betrekkelijk korte tijd geregeld is, wil ik u vragen dit bericht op de sociale media te delen en ook vrienden, familie en anderen te vertellen wat er gaat gebeuren. Wellicht komen er nog meer dagen dat de hal opengaat, maar voorlopig is komende zaterdag de enige dag die echt vaststaat. Mijn tip: ga eerst naar het Huis van Waalwijk en fiets dan even door naar de hal aan het Hoogeinde.

En mocht u twijfelen: ik zal daar zelf aanwezig zijn als een soort suppoost! Want wie een idee heeft, moet ook bereid zijn de handen uit de mouwen te steken. Tot zaterdag!!!

Joep Trommelen   5 april 2016