beroemde Waalwijkers

Ken ik u ergens van
Heb ik u wel eens meer gezien
Bent u een bekende dan
Heb ik van u gehoord
Of gelezen misschien
dat u hier tussen thuis hoort

over beroemde Waalwijkers

De lijst die wij hebben samengesteld is, natuurlijk, niet compleet en vooral enorm subjectief. Wat is beroemd? Wanneer is iemand een Wollukse? Één ding staat voor ons vast: de persoon in kwestie moet ook beroemd zijn buiten Waalwijk. Maar hoe beroemd, onder hoeveel mensen en hoe ver buiten Waalwijk? Wij zijn aan het verzamelen geslagen, met genoeg speelruimte om een leuke lijst samen te stellen.

Hebt u nog aanvullingen, laat het ons weten op waalwijkers@wolluk.nl.

Objectroute 8

Beste Joep,

Fijn dat je het weer helemaal ziet zitten. Maar dan is er nog wel veel te doen. Positief! Kritisch stil staan en dan de boel positief benaderen. Zoeken naar mogelijkheden en oplossingen. Creatief denken en dat hoeft niet altijd te ver ‘buiten de doos’. Aan de andere kant is het natuurlijk altijd mooi om plannen te maken. Vaak nog mooier dan ze uit te voeren. Een beetje luchtdromen is lang niet erg.
Ik denk dat we dat wat meer zouden moeten doen in Waalwijk. We gaan niet meer zeggen: “doe maar gewóón, dan doe de al gek genoeg”, maar we gaan er van maken: “Dóe mar gewoon, dóe mar gek!”
Kijken wat er van komt. Niet geschoten is altijd mis.
We hebben denkers en doeners nodig. Ik voel me meer thuis bij de eerste groep en volgens mij lopen er meer dan genoeg doeners rond in Waalwijk. Ik heb wel eens horen zeggen door iemand die van buiten Waalwijk kwam: “Als je ergens een schuurdeur open doet zit er 9 van de 10 keer iemand te werken.” Dat is dan toch de mentaliteit hier. Daar mogen we ook wel trots op zijn. Laat het denken dan maar aan ons over.

Objectroute Objectroute

Objectroute 7

Beste Hans,

Gewéldig idee! Al zie ik – natuurlijk, daar sta ik bekend om – wel wat praktische bezwaren. Het kost natuurlijk wel wat. Maar dat is nog wel op te lossen, desnoods via crowdfunding met wat medewerking van de gemeente. En het plaatsen van kunstwerken langs de route, oei, daar zie ik vooral heel veel ambtelijke molens erg langzaam malen. Verwijzingen naar bestaande ‘objecten’ is wat makkelijker: beelden en monumenten te over, al weten mensen dat wellicht niet. Jouw idee kan Wolluk een groter cultureel bewustzijn geven. Want ook op dat gebied hebben we veel meer in huis dan de aanhangers van het servet-denken vermoeden.
We moeten er dan wel een dag ofzo aan koppelen, met mensen ter plekke die uitleg geven over de werken en de route. En her en der een muzikant. Of, mooier nog: allerlei gezelschappen die in bermen en parken optreden, van dansgroep tot koor. Met een soort koek-en-zopie tentjes voor de inwendige mensch... En dat op een mooie voorjaarsdag, meteen fietsroute. Een legertje vrijwilligers en ‘s avonds een pilske voor iedereen om te bedanken.
Goh, ik zie het ineens weer helemaal zitten, die objectroute...

Objectroute 6

Beste Joep,

En wij zijn kinderen van onze tijd, toch? Dat waren we toen en dat zijn we nu nog. Mijn idee is om er een alternatieve route van te maken. We zijn het er over eens dat de objectroute in zijn huidige vorm niet meer van deze tijd is. Iedereen weet met één druk op een knop waar hij moet zijn en hoe hij moet rijden. Maar omdat dat ding er nou eenmaal staat, en een hoop geld gekost heeft, zou het leuk zijn er iets anders van te maken. Dan hoeven er slechts nieuwe stickers gedrukt te worden met nieuwe aanwijzingen. Rembrandt laten we staan, verzinnen we nog iets voor.
We zouden beeldende kunstenaars kunnen vragen om ruimtelijke objecten te verzinnen en/of te plaatsen. Bijzondere gebouwen kunnen een rol spelen. Gedichten langs de route. Grote objecten, kleine objecten, ronde, schele, UF-objecten. Je kunt het zo gek niet bedenken. Kortom, een alternatieve toeristische route, kopje koffie met een Wollukse slof ergens onderweg. In anderhalf uur fiets je zo door Waalwijk, hebt een geweldige ervaring en steek je ook nog iets op van wat je meekrijgt.
Laten wij, als kinderen van onze tijd, iets meegeven aan de stad die ons dierbaar is. Het kost geen drol en het is ludiek scoren. Dat kunnen we wel gebruiken in deze tijd.

Objectroute Objectroute

Objectroute 5

Beste Hans,

Ja, ik heb bij nader inzien nog een andere verklaring: deze ambtenaar had meteen al in de gaten dat de objectroute eigenlijk één grote grap is! En dan kan er nog wel eentje bij...
Nuenen en Zundert hebben Van Gogh, wij hebben Rembrandt. Zoiets. Nog later dan de Late Rembrandt in het Rijksmuseum.
Het feit dat wij niet wisten van het bestaan van dat hilarische Rembrandtbordje zegt genoeg: niemand weet dat, net zoals niemand weet wat die objectroute voorstelt. Het heeft allemaal een erg hoog Koefnoen- en Draadstaalgehalte.
Eén ding mogen we niet vergeten: aan het begin van deze eeuw zwom Nederland nog in het geld. Ook bij de gemeenten klotste de poen – toen nog guldens – tegen de plinten omhoog. Wat Pim Fortuyn de puinhopen van Paars noemde had in ieder geval niks met de financiële situatie van ons land te maken, zo veel is zeker. Dus mocht er uitgegeven worden! Zelfs aan de Objectroute. Terwijl er nu moeilijke keukentafelgesprekken moeten plaatsvinden als een behoeftige bejaarde hulp nodig heeft. Er is in vijftien jaar veel veranderd, Hans! In de tijd van de komst van de Objectroute ging het ook nog goed met ons aller RKC! Het begin van deze eeuw was natuurlijk een Belle Epoque, in meerdere opzichten, ook in ons Wolluk. En daar horen ook uitwassen bij als deze route... Want wie het goed heeft, hoeft niet zo nauw te kijken. Laten we dat nu ook maar proberen: niet te hard oordelen over de bedenkers van de route. Dat waren kinderen van hun tijd.

Objectroute 4

Beste Joep,

Daar doe je het Halvezolenpad zwaar mee te kort. Volgens mij heeft dit prachtige fietspad niet eens een bordje nodig om er naar toe te verwijzen. Het staat of ligt genoeg op zich zelf.
Nee, dan de objectroute. We namen de Taxandriaweg in westelijke richting. Via de Dijkstraat naar de Burg. Verwielstraat en daar aan het eind raakten we het spoor bijster. Inderdaad hing daar een afgebroken bordje.
Nu ben ik zo vrij geweest om de route nog eens te rijden, met de auto, in tegenovergestelde richting. En zo kwam ik er achter dat we aan het eind van de Verwielstraat links af hadden gemoeten om vervolgens de Bachlaan te nemen, dan links de Mozartlaan, Blijde Incomstelaan, Groenewoudlaan, Akkerlaan, Merwedelaan, Teisterbantlaan, de Grotestraat in om weer op de Taxandriaweg uit te komen. Een soort rondweg dus.
En wat kwamen we tegen op de bordjes? Samarja, Baanbrekers, Schoenenmuseum, Rembrandt, zwembad Olympia, de sportparken, de Schoenhoorn en volgens mij vergeet ik nog wat. Mager, niet waar? Maar wat die Rembrandt daar tussen doet? Ik vermoed dat die ambtenaar waar ik het over had, woonachtig is in het Rembrandtpark en dat ie dat bordje daar op heeft laten hangen speciaal voor zijn moeder die ergens anders vandaan komt en niet erg handig is met de weg zoeken. “Ja, ma, bij Piet Klerkx Waalwijk binnenrijden, de bordjes van de objectroute volgen tot het bordje Rembrandt”. Ik zou het anders ook niet weten Joep. Of heb jij een andere verklaring?

Objectroute Objectroute