beroemde Waalwijkers

Ken ik u ergens van
Heb ik u wel eens meer gezien
Bent u een bekende dan
Heb ik van u gehoord
Of gelezen misschien
dat u hier tussen thuis hoort

over beroemde Waalwijkers

De lijst die wij hebben samengesteld is, natuurlijk, niet compleet en vooral enorm subjectief. Wat is beroemd? Wanneer is iemand een Wollukse? Één ding staat voor ons vast: de persoon in kwestie moet ook beroemd zijn buiten Waalwijk. Maar hoe beroemd, onder hoeveel mensen en hoe ver buiten Waalwijk? Wij zijn aan het verzamelen geslagen, met genoeg speelruimte om een leuke lijst samen te stellen.

Hebt u nog aanvullingen, laat het ons weten op waalwijkers@wolluk.nl.

Daphne van Breemen

Plekske : Hooisteeg

Daphne van Breemen (1992), journaliste en Stadsdichteres van Waalwijk, staat in de Hooisteeg en kijkt om haar heen naar ‘typische Waalwijkse historie’. Het straatje gaat leven in haar hoofd. “Het was armoe, maar je had elkaar en ’s avonds een aardappel op je bord”. Ze vindt het jammer dat er van het schoen- en lederverleden niet veel meer over is dan dit mooie straatje. Nostalgie.
“Als er hier nou iets was waar je wat kon drinken zouden meer mensen hier langskomen”. Het mooiste plekske van Daphne van Breemen.

Ton Duquesnoy

Plekske : De Ouwe Toren

Ton Duquesnoy (1945) staat voor het pand waar het voor hem en zijn band allemaal begon. Vanaf 1960 speelden The Shakin’ Arrows hier de boel plat. “Het droop van de muren af”. Met 700 man publiek zat de zaak elke keer bomvol. Overal traden ze op. Maar De Ouwe Toren blijft een speciaal plekske voor Ton. The Outsiders speelden er, Q65 en vele andere acts van vaderlandse bodem deden deze unieke Borkse zaal aan.
The Shakin’ Arrows speelden met de groten der aarde : The Everly Brothers, Fats Domino, Roy Orbison, Carl Mann en vele anderen. “ Ko de Nijs was ook schitterend, 8 x per jaar en dan elke keer 1000 man binnen, fantastisch”. Maar het mooiste plekske van Wolluk blijft voor Ton toch De Ouwe Toren in Baardwijk.

Louis Pronk

Plekske : wandelpark

Louis Pronk (1961) kwam in Scheveningen ter wereld. In Waalwijk begon hij in 1979 op de kwekerij van de gemeente, grenzend aan het wandelpark. Van de kwekerij is alleen nog het koetshuis over wat verbouwd is tot woonhuis.
“Louike” houdt het oude centrum bij. Vuilnisbakken, kauwgom en alle rotzooi zijn zijn werk. Maandag- en donderdagmiddag is ie in het wandelpark te vinden. Het wandelpark kent hij als zijn broekzak. Al die jaren hield hij het park schoon. “Het is zo’n mooi park en het is zo zonde dat ze er een troep van maken, de boel afbreken en soms zelfs in de fik zetten”.
Het wandelpark is in 1950 publiekelijk opengesteld door de toenmalige burgemeester Lambooy. Hij wilde meer groen in de stad.

Wim van Cromvoirt

Plekske: de Markt

Wim van Cromvoirt is geboren in de Stationsstraat. Via Baardwijk kwam hij terug naar de Markt. Gesteund door zijn vrouw Ina is hij inmiddels al 25 jaar de eigenaar/gastheer van café City.
“Voor mij is de Markt een mooi plekje waar veel mensen bij elkaar komen. Vooral sinds de Markt autovrij is en we hier prachtige, volle terrassen hebben. En er is regelmatig wat te doen hier. Straattheater, de 80 van de Langstraat, Waalwijk Modestad en laatst nog de huldiging van RKC. De Markt is de huiskamer van Waalwijk”.

Elly Baggerman

Plekske : Baardwijkse Overlaat, kanaaldijk

Elly Baggerman, voormalig wethouder en van 1997 tot 2003 raadslid, kwam in 1975 in Waalwijk wonen. Ze wandelt regelmatig vanuit haar huis aan het Hoogeinde (sinds 1982 woont ze in Baardwijk) naar de kanaaldijk. Ze is vol lof over het waardevolle stukje Waalwijk aan de oostzijde. “Toen de kinderen klein waren kwamen we hier al en dat doen we nog steeds. Ik vind het een sfeervolle plek, het ademt hier een rust uit.”
Historisch gezien is de Baardwijkse Overlaat van belang geweest voor de ontwikkeling van deze streek. Tegenwoordig bewijst het zijn waarde als fiets- en wandelgebied, als toegang tot de polder, en de andere kant op naar de Loonse en Drunense Duinen.
“Ik noem dit mijn stilterondje. Langs het kanaal en begraafplaats Bloemendaal, door de Hoef terug naar huis."