beroemde Waalwijkers

Ken ik u ergens van
Heb ik u wel eens meer gezien
Bent u een bekende dan
Heb ik van u gehoord
Of gelezen misschien
dat u hier tussen thuis hoort

over beroemde Waalwijkers

De lijst die wij hebben samengesteld is, natuurlijk, niet compleet en vooral enorm subjectief. Wat is beroemd? Wanneer is iemand een Wollukse? Één ding staat voor ons vast: de persoon in kwestie moet ook beroemd zijn buiten Waalwijk. Maar hoe beroemd, onder hoeveel mensen en hoe ver buiten Waalwijk? Wij zijn aan het verzamelen geslagen, met genoeg speelruimte om een leuke lijst samen te stellen.

Hebt u nog aanvullingen, laat het ons weten op waalwijkers@wolluk.nl.

Gelder, Yuri van

Yuri van Gelder

Yuri van Gelder


turner


geboren: 20 april 1983 (Waalwijk)

Yuri van GelderIn 2003 won Van Gelder bij de senioren voor het eerst een World Cup-wedstrijd. Sindsdien grossiert hij in medailles en geldt als één van de beste ringenturners van de wereld wat hem de bijnaam Lord of the Rings opleverde.

Op 22 december 2005 werd Van Gelder gekozen tot Sportman van 2005.
Het jaar 2006 verliep minder positief voor hem. Het kwam tot een breuk met trainer Remi Lens die als reden naar buiten bracht dat Van Gelder 'genotmiddelen' gebruikte. Daarna hield een schouderblessure hem maanden aan de kant.
Op de Wereldkampioenschappen in 2007 in Stuttgart won hij weliswaar een zilveren medaille maar omdat hij geen wereldkampioen werd op zijn toestel miste hij de kwalificatie voor de Olympische Spelen in Peking.

Van Gelder testte tijdens het Nederlands kampioenschap turnen 2009 positief op het gebruik van cocaïne. Hij werd geschorst en verloor ook zijn baan bij Defensie die een zero- tolerance beleid voert tegen drugs.
In juli 2010 maakte hij zijn rentree als turner. Na een mislukt eerste toernooi won hij op de wereld- bekerwedstrijd in Gent in september goud op de ringen. Op 12 oktober 2010 werd Yuri door de KNGU uit de selectie voor het wereldkampioenschap gehaald vanwege "medische redenen van persoonlijke aard." Op 13 oktober werd vervolgens bekendgemaakt dat de reden opnieuw cocaïnegebruik betrof. Bondsvoorzitter Geukers zei dat het voor van Gelder 'einde oefening" in de sport zou betekenen. Een dag later werd hij echter negatief getest op cocaïne.
Inmiddels heeft Yuri bekend gemaakt dat hij zijn cocaïnegebruik verzonnen heeft om onder het WK uit te komen omdat hij het mentaal en fysiek niet aan zou kunnen. Eind december 2010 hebben Yuri en de turnbond zich weer verzoend.

Yuri van Gelder is de eerste Nederlandse turner die zijn eigen element naar zich vernoemd heeft gekregen.

links:
Yuri van Gelder website
Yuri van Gelder op Facebook
Yuri van Gelder op Twitter