beroemde Waalwijkers

Ken ik u ergens van
Heb ik u wel eens meer gezien
Bent u een bekende dan
Heb ik van u gehoord
Of gelezen misschien
dat u hier tussen thuis hoort

over beroemde Waalwijkers

De lijst die wij hebben samengesteld is, natuurlijk, niet compleet en vooral enorm subjectief. Wat is beroemd? Wanneer is iemand een Wollukse? Één ding staat voor ons vast: de persoon in kwestie moet ook beroemd zijn buiten Waalwijk. Maar hoe beroemd, onder hoeveel mensen en hoe ver buiten Waalwijk? Wij zijn aan het verzamelen geslagen, met genoeg speelruimte om een leuke lijst samen te stellen.

Hebt u nog aanvullingen, laat het ons weten op waalwijkers@wolluk.nl.

Rini van Bracht

Rini van Bracht


biljarter


Rini van Brachtgeboren: juli 1947 (Waalwijk)

Als negentienjarige werd hij al tweede op het wereldkampioenschap driebanden in Groningen. Het hoogtepunt in zijn carrière was de wereldtitel die hij in 1982 in Guayaquil (Ecuador) behaalde. Hij was de eerste die de legendarische Raymond Ceulemans op een WK wist te verslaan.
In 1993 werd Van Bracht in Aalborg (Denemarken) voor de tweede keer wereldkampioen. Ook won hij tweemaal het Europees kampioenschap driebanden ( in 1984 1n 1993 ) en acht keer het Nederlands Kampioenschap driebanden (de eerste maal in december 1970 en de laatste maal in januari 1989).

Door een ongeluk raakte van Bracht ernstig gewond aan een van zijn ogen. Het gezichtsvermogen in het gewonde oog was nog maar 10%. Eigenlijk heeft hij dus steeds met één oog moeten spelen. Uiteindelijk heeft hij op deze manier twee wereldkampioenschappen in de wacht gesleept. Opmerkelijk omdat het met één oog heel moeilijk is om diepte te zien. Op een wedstrijdbiljart van 284 cm bij 142 cm moet dat een flinke handicap zijn geweest.