beroemde Waalwijkers

Ken ik u ergens van
Heb ik u wel eens meer gezien
Bent u een bekende dan
Heb ik van u gehoord
Of gelezen misschien
dat u hier tussen thuis hoort

over beroemde Waalwijkers

De lijst die wij hebben samengesteld is, natuurlijk, niet compleet en vooral enorm subjectief. Wat is beroemd? Wanneer is iemand een Wollukse? Één ding staat voor ons vast: de persoon in kwestie moet ook beroemd zijn buiten Waalwijk. Maar hoe beroemd, onder hoeveel mensen en hoe ver buiten Waalwijk? Wij zijn aan het verzamelen geslagen, met genoeg speelruimte om een leuke lijst samen te stellen.

Hebt u nog aanvullingen, laat het ons weten op waalwijkers@wolluk.nl.

Joseph Groenen

Joseph Groenen


zanger


geboren: 11 mei 1884 (Waalwijk)
overleden: 29 maart 1959 (Hamburg)

Joseph GroenenDe bariton werd geboren in Besoijen als zoon van de eigenaar van schoenfabriek Groenen (daarna Vesters, later Anita). Hij volgde zijn zangstudie in Amsterdam (bij Joseph Tijssen), Milaan en Stuttgart.
Zijn operadebuut maakte hij in 1913 in het Stadttheater van Mainz als de Hollander in Wagners opera Der fliegende Holländer. Van 1914 tot 1917 zong hij achtereenvolgend in het Stadttheater (Operahuis) van Hamburg, aan de Hofoper van Wenen en aan de Berliner Hofoper.
Zijn Nederlandse debuut maakte hij pas in 1919. Behalve in opera's was Jos Groenen enkele malen in Nederland als concertzanger te beluisteren.
Hij maakte ook grammofoonopnames voor het label Polydor. Vanaf 1917 tot aan het eind van zijn carrière in 1944 was hij vast verbonden aan de Staatsopera van Hamburg waarvan hij erelid werd en waar de bariton met de mooie, volle, krachtige en goedgeschoolde stem zeer geliefd was bij het publiek.
Na zijn zangersloopbaan bleef hij in Hamburg wonen, tot aan zijn dood.

links:
audio-opname van Joseph op de site van De Erstelinghe